;

Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Δελτίο τύπου για τις αναστηλωτικές εργασίες σε Ναούς της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών

Με την χάρη του Θεού και με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των ευσεβών χριστιανών μας, πραγματοποιούνται σε πολλούς Ναούς της Πόλεώς μας και της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εργασίες ανακαινίσεως και ευτρεπισμού.


1) Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Ευαγγελιστρίας Πατρών

Με γοργούς ρυθμούς προχωρεί ο εσωτερικός ανακαινισμός και ευτρεπισμός του ιστορικού Ναού μας. Ήδη επερατώθησαν οι εργασίες σχεδόν σε όλο το εσωτερικό (απομένει τμήμα στο αριστερό, για τον εισερχόμενο, κλίτος και στον γυναικωνίτη).

Αυτήν την περίοδο τοποθετούνται οι θαυμάσιες αγιογραφίες με τις μορφές Ιεραρχών στο Ιερό Βήμα, κατά την τεχνοτροπία που συνάδει με τον όλο διάκοσμο του Ναού.

Οι εργασίες αυτές πραγματοποιήθηκαν και συνεχίζονται σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων, αφού ο Ιερός Ναός είναι χαρακτηρισμένο μνημείο.

Η όλη όψη πλέον εσωτερικά και εξωτερικά του Ναού είναι ανταξία της ιστορίας και της δόξας της πόλεως των Πατρών και της Ιεράς και Αποστολικής Μητροπόλεώς μας.















2) Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου Ανδρέου Πατρών

Πραγματοποιήθηκαν εργασίες επιδιορθώσεως των προβλημάτων και φθορών, στον Τρούλο του Ιερού Ναού και σε άλλα σημεία της στέγης και των εξωτερικών τοιχωμάτων, ένεκα της υγρασίας. Ακόμη έγιναν εργασίες και στο εσωτερικό του τρούλου του Ιερού Ναού.

Επίσης συνεχίστηκε η αγιογραφία στο τμήμα του Ναού όπου φυλάσσεται η Αγία Κάρα, με θαυμάσιες παραστάσεις από την διδασκαλία του Αποστόλου Ανδρέου στις χώρες που δίδαξε, ως και με άλλες παραστάσεις και μορφές που έχουν σχέση με την ζωή και την αποστολική και μαρτυρική πορεία του Αγίου.

Ήδη ετοιμάστηκε ο χώρος όπου φυλάσσεται ο Σταυρός του Πρωτοκλήτου , προκειμένου να αγιογραφηθεί επίσης με παραστάσεις από την αποστολική πορεία και την Σταύρωση του Αποστόλου Ανδρέου.

Η αγιογράφηση πραγματοποιείται ύστερα από προσφορές δωρητών από τους μαθητές του αειμνήστου αγιογράφου Ιωάννου Καρούσου, ο οποίος μαζί τους έχει αγιογραφήσει και τον υπόλοιπο Ιερό Ναό.

Τον συντονισμό και την επίβλεψη των εργασιών που τελούνται στους Ιερούς Ναούς έχει αυτοπροσώπως ο ίδιος ο Μητροπολίτης, κυρίως στο θέμα των τοιχογραφιών. Για τον λόγο αυτόν, μετέβη πολλές φορές στα εργαστήρια των αγιογράφων προκειμένου να παρακολουθήσει την πορεία των εργασιών.


Ο Σεβασμιώτατος εκφράζει την ευαρέσκειά του στους Προϊσταμένους των ως άνω Ιερών Ναών, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Αμβρόσιο Γκουρβέλο και Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Σκιαδαρέση, καθώς και στα μέλη των Εκκλησιαστικών Συμβουλίων, για την εργασία τους γενικώς στους Ναούς και στην Ενορία, αλλά και για την συνεργασία τους, προκειμένου να εκτελούνται τα έργα στους Ιερούς Ναούς και να συνεχίζονται οι ετοιμασίες για τις περαιτέρω εργασίες.

Επίσης ευχαριστεί όλους, όσοι συμπαραστέκονται και βοηθούν στην επιτέλεση των εργασιών στους Ιερούς Ναούς μας.